Zarówno kawa w ziarnach, jak i kawa mielona są uważane za produkt naturalny, o charakterystycznym aromacie i smaku, charakterystycznym dla każdej odmiany. Klimat i gleba obszaru, na którym uprawiana jest kawa, odgrywają istotną rolę, w uzyskiwaniu przez nią walorów smakowych. Eksperci zaliczają do krajów o najlepszych ziarnach kawy Etiopię, Jemen, Hawaje, Kubę, Kostarykę, Panamę, Indonezję, Kolumbię, Brazylię i Kenię.
W zależności od zwyczajów panujących w danym kraju wymyślono kilkadziesiąt przepisów na parzenie kawy. Obecnie do tego celu wykorzystuje się zarówno tradycyjne środki, jak i innowacyjne technologie. Kawę parzy się w filiżance, podaje w karafce, przygotowuje w ekspresie francuskim, w gejzerze lub w ekspresie do kawy.
Lavazza jest jednym z głównych producentów kawy
Lavazza jest jednym z największych producentów kawy na świecie, zajmującym siódme miejsce pod względem kapitalizacji. Niedawne przejęcie przez włoski koncern francuskiej marki Carte Noire odegrało istotną rolę w rozwoju firmy, a eksperci uważają, że dzięki temu Francja słusznie zajmie drugą pozycję na rynku Lavazzy.
Firma uważa, że przejęcie to jest doskonałą perspektywą, która uczyni ją liderem w sektorze i przyczyni się do znacznego wzrostu zysków w nadchodzących latach. Lavazza ma ugruntowaną pozycję na rynku światowym, oferując szeroki asortyment certyfikowanych produktów, których dostawy pochodzą bezpośrednio z Włoch.
Kawy specjalne Lavazza
Kawy specjalne firmy są w stanie zaspokoić gusta każdego konsumenta. Lavazza Crema Gusto charakteryzuje się średnią ziarnistością, bogatym smakiem i aromatem. Tworzy dość gęstą piankę, co wynika ze szczególnego składu Robusty.
Wysoka crema i subtelna goryczka są typowe dla kawy Lavazza Rossa, stworzonej z mieszanki południowoamerykańskiej Arabiki i afrykańskiej Robusty. Wielbicielom głębokiego L bardzo przypadnie do gustu wysokiej jakości mieszanka Lavazza Espresso, wytwarzana z ziaren Arabiki uprawianych w Afryce i Ameryce Środkowej.