Ziarna kawy Lavazza Qualita Oro i Kimbo Aroma Gold Arabica. Które wybrać

Kawa jest nieodłącznym elementem kultury na całym świecie. Wielu producentów konkuruje ze sobą, łącząc tradycyjne receptury z nowoczesnymi technikami produkcji. Jedną z technik wytwarzania elitarnego napoju jest stopień uprażenia niektórych odmian. Przeprowadźmy krótką analizę zalet dwóch popularnych odmian – Lavazza Qualita Oro i Kimbo Aroma Gold. Czym różni się produkt złoty z Turynu od produktu wysokiej jakości z Neapolu.

Zalety Lavazza Qualita Oro

Lavazza Qualita Oro to łagodny, słodki smak i trwały aromat, które są bardzo ważne dla smakoszy. Ziarna stanowią mieszankę ziaren Arabiki. Ziarna pochodzą z dwóch miejsc: z Ameryki Środkowej i Afryki. Mieszanie podobnych składników wpłynęło korzystnie na smak. Dzięki temu zagwarantowana jest aromatyczna nuta kwiatowa z Ameryki, a dodatek afrykański wzmacnia nutę miodową.

Oryginalny mechanizm prażenia ziaren na północy nadaje produktowi szczególną wartość. Ten rodzaj kawy Lavazza to doskonały pomysł na uzupełnienie wystawnej kolacji lub lekkiego lunchu. Niewątpliwą zaletą jest możliwość przygotowania napoju w różnych urządzeniach.

Zalety Kimbo Aroma Gold

Kimbo, produkt o najlepszych tradycjach neapolitańskiego pieczenia, stale powiększa grono swoich fanów.  Kimbo Aroma Gold to wspaniała mieszanka ziaren Arabiki pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej, poddawanych specjalnemu procesowi prażenia. Koneserzy uważają tę wspaniałą kawę za najlepszą na włoskim rynku.

Ziarna mają niską zawartość kofeiny, dzięki czemu możemy cieszyć się ich wspaniałym smakiem rano i podczas popołudniowej przerwy. Ma bogaty smak z wyczuwalną nutą kakao. W opinii ekspertów jest to doskonałe połączenie pełnego smaku, intensywnego aromatu i trwałej piany. Może być z powodzeniem przygotowywana w ekspresie do kawy. Po odpowiednim zmieleniu ziaren można je również zaparzyć w ekspresie do kawy.

Różnica w wypalenia ziaren kawy

Obaj dostawcy twierdzą, że ich kawy są średnio palone, ale różnica polega właśnie na odmiennej kulturze tradycyjnego procesu palenia. Ciekawostką jest, że Włochy można podzielić na dwie strefy kawowe. Palarnie z regionów północnych mają mniejszy wpływ na ziarna i zazwyczaj stosują 100% ziaren Arabiki.